Windows Üzerinde FiveM Sunucusunun Açılış Hızını Artırma (
Linkleri,görmek için
Giriş yap veya üye ol.
)
Bunun başlıca sebebi, Windows Defender'ın Gerçek Zamanlı Koruma (Real-Time Protection) özelliğidir. Bu özellik açık olduğunda, sunucu dosyalarınız sürekli olarak taranır ve bu da gereksiz gecikmelere yol açar. Birkaç basit ayar değişikliği yaparak sunucunuzun açılış süresini önemli ölçüde kısaltabilirsiniz.
Örneğin, sunucunuz normalde 5-10 dakika arasında açılıyorsa, bu ayarlarla açılış süresini 1 dakikadan daha kısa bir süreye düşürebilirsiniz. Tabii ki bu iyileşme, kullandığınız donanıma da bağlıdır. SSD gibi hızlı depolamaya sahip sunucular, daha belirgin bir performans artışı görecektir.
Bu işlemi yapmak için iki farklı yöntem bulunmaktadır:
Yöntem 1: Gerçek Zamanlı Koruma Özelliğini Kapatın
Sunucunuzun açılış hızını artırmanın en basit yolu, Windows Defender'ın Gerçek Zamanlı Koruma özelliğini kapatmaktır.Adım 1: Başlat menüsüne "Güvenliği" yazın ve Windows Güvenliği uygulamasını açın.
Adım 2: Sol menüden "Virüs ve Tehdit Koruması" seçeneğine tıklayın.
Adım 3: "Ayarları Yönet" seçeneğine tıklayın.
Adım 4: "Gerçek Zamanlı Koruma" ayarını Kapalı konuma getirin.
Bu ayardan sonra sunucunuzun açılış hızında gözle görülür bir iyileşme fark edeceksiniz.
Yöntem 2: Sunucu Dosyalarını Dışlama Listesine Ekleyin
Eğer Gerçek Zamanlı Koruma özelliğini tamamen kapatmak istemiyorsanız, sunucu dosyalarınızı Windows Defender taramalarından hariç tutarak da benzer bir sonuç elde edebilirsiniz.
Nasıl yapacağınız aşağıda açıklanmıştır:
Adım 1: Başlat menüsüne "Güvenliği" yazın ve Windows Güvenliği uygulamasını açın.
Adım 2: Sol menüden "Virüs ve Tehdit Koruması" seçeneğine tıklayın.
Adım 3: "Ayarları Yönet" seçeneğine tıklayın.
Adım 4: Sayfanın alt kısmına inin ve "Dışlamaları Ekle veya Kaldır" butonuna basın.
Adım 5: "Klasör Ekle" seçeneğini seçin ve sunucunuzun kurulu olduğu ana klasörü dışlama olarak ekleyin.
Sunucu klasörünüzü taramalardan hariç tutarak gereksiz dosya kontrollerini önlemiş ve sunucunuzun açılış hızını artırmış olacaksınız.
Son Tavsiyeler
- SSD yerine HDD kullanıyorsanız, SSD'ye geçmek açılış hızınızı daha da artırabilir.
- Sunucu dosyalarınızın optimize ve düzenli olduğundan emin olun.
- Gereksiz dosya ve kaynakları düzenli olarak kontrol edip kaldırın.