Neler yeni

Foruma hoş geldin, Ziyaretçi

Forum içeriğine ve tüm hizmetlerimize erişim sağlamak için foruma kayıt olmalı ya da giriş yapmalısınız. Foruma üye olmak tamamen ücretsizdir.

Türkiye'nin İlk ve tek FiveM forum adresi

Forum adresimize hoş geldin FiveMTürk olarak amacımız siz değerli kullanıcılarımıza en aktif fikir ve paylaşım platformu sunmak bir yana en güvenilir şekilde alışveriş yapabileceğiniz bir platform sunmaktır.
DF DF
DF DF
DF DF

Soru FiveM Script & Map Dersi Almak İstiyorum (Eğitmen Aranıyor)

canzsche

Üye
FT Kullanıcı
Merhaba,

Yaklaşık 4-5 aydır FiveM oynuyorum ancak geliştirme tarafıyla hiç ilgilenmedim. Öğrenme konusunda kendime güveniyorum ve özellikle FiveM script düzenleme, harita (map) çalışmaları gibi konularda bilgilenmek istiyorum. Bu alanlarda saatlik ücretlendirme ile ders verebilecek bir öğretmen arıyorum.

Aradığım Kişinin Özellikleri:

• 18 yaş ve üzeri
  • Saygılı ve sabırlı, sakin bir anlatım tarzı olan
  • Tercihen İstanbul'da yaşayan
  • FiveM scriptleri ve haritalar (map) konusunda deneyimli
  • Öğlen 12:00 ve akşam 24:00 arasında ulaşılabilir olan
  • Sorulara sıkılmadan ve detaylıca cevap verebilecek
İlgilenenler kişiler Discord adresini bırakabilirse çok sevinirim

DF

Merhaba Canzsche,

Vaktini çok almadan sorularını yanıtlamak istiyorum.

FiveM üzerinde "script düzenleme" konusunda aslında çok derin bir bilgiye ihtiyacın yok. Çoğu değişiklik, sadece iki parantez arasındaki veriyi değiştirmekten ibaret. FiveM platformundaki çoğu script, kullanıma hazır olduğu için genelde işin config.lua dosyasında oluyor.

Tahminime göre, ilk etapta .sql dosyalarını anlamakta zorluk çekiyor olabilirsin. Ancak bu oldukça basit: .sql dosyaları bir veri tabanı oluşturur. Her altyapı script'inin kendine özgü bir şablonu vardır ve bu şablonlar bir araya gelerek bir veri tabanını oluşturur. Örneğin, oyun içindeki (qbcore veya esx sisteminde, yani roleplay sunucusunu oluşturan sistemde) tüm hareketlerin kaydı orada tutulur. Telefon mesajları, envanter gibi örnekler verebilirim.

Eğer konu script yeniden düzenleme, optimizasyon veya kişiselleştirme ise, GTA 5’in yani FiveM platformunun kullandığı .Lua diline hakim olmalısın. Bu dilin temellerini YouTube’daki eğitim videolarından öğrenebilirsin. Şunu bilmelisin ki Cfx.re, FiveM’i yazarken kendilerine özgü hook ve callback isimleri oluşturmuşlar, ki bu yazılım içinde oldukça basit ve mantıklı bir konu. Her yazılımcı, yazdığı program içinde komutlara isim verir.

Harita yapımı konusuna gelirsek, biraz daha kolay ama biraz da karmaşık olabilir. Bu işlemde Blender veya 3ds Max gibi 3D modelleme programları ve Codewalker kullanılıyor. Blender ve 3ds Max, 3D modelleme programlarıdır. İstediğin bir nesneyi veya tasarımı bu programlarda gerçekleştirebilirsin. Bu programlar bina içi tasarımlar veya nesnelerin iç ve dış tasarımı için kullanılıyor. Codewalker ise bu verileri XML ve ytyp kodlarına çevirerek oyun içinde kullanılmasını sağlıyor. Ayrıca Codewalker ile "ymap" tasarımı da yapabilirsin. Oyun içinde rastgele nesneler oluşturup, yalnızca Codewalker ile kendi haritanı tasarlayabilirsin.

Son olarak, bilmen gereken önemli bir ayrım var: [MLO] ve ymap farkı. MLO türü haritalar sadece bina değil, 3D modelleme programlarıyla optimize edilmiş veri kullanılarak yapılan bir haritadır. Ymap ise yalnızca vanilla ve 3D model programlarıyla çevrilmiş bir nesne kullanan haritadır. Sadece Codewalker ile ymap'ten bir bina veya harita yapabilirsin ancak istediğin performans veya optimizasyonu vermez.

Elimden geldiğince açıklamaya çalıştım, umarım yardımcı olmuştur. Ayrıca belirtmek isterim ki, kendimi bir geliştirici veya tasarımcı olarak tanımlamıyorum. Sadece kendi kendine bir şeyler öğrenip bu bilgileri pekiştiren biriyim. Eğer başka soruların olursa, benimle Discord üzerinden iletişime geçebilirsin.
c0dex_._

DF

Forumdan daha fazla yararlanmak için giriş yapın yada üye olun!

Forumdan daha fazla yararlanmak için giriş yapın veya kayıt olun!

Kayıt ol

Forumda bir hesap oluşturmak tamamen ücretsizdir.

Şimdi kayıt ol
Giriş yap

Eğer bir hesabınız var ise lütfen giriş yapın

Giriş yap

Bu konuyu görüntüleyen kullanıcılar

Tema düzenleyici

Tema özelletirmeleri

Granit arka planlar

Lütfen Javascript'i etkinleştirin!Javascript'i etkinleştirin!
// Adblock Kod Start // // Adblock Kod End//