Neler yeni

Foruma hoş geldin, Ziyaretçi

Forum içeriğine ve tüm hizmetlerimize erişim sağlamak için foruma kayıt olmalı ya da giriş yapmalısınız. Foruma üye olmak tamamen ücretsizdir.

Türkiye'nin İlk ve tek FiveM forum adresi

Forum adresimize hoş geldin FiveMTürk olarak amacımız siz değerli kullanıcılarımıza en aktif fikir ve paylaşım platformu sunmak bir yana en güvenilir şekilde alışveriş yapabileceğiniz bir platform sunmaktır.
DF DF
DF DF
DF DF
DF DF
DF DF

Gerçek ve Ciddi Fivem sunucusu arıyorum

emiry10

Üye
FT Kullanıcı
hard rp yapan, gunrp kessinlikle olmayan sosyal rp'si yüksek +18 olan ve oyuncu sayısı iyi olan bir sunucu var mı

DF
hard rp yapan, gunrp kessinlikle olmayan sosyal rp'si yüksek +18 olan ve oyuncu sayısı iyi olan bir sunucu var mı
henüz açılmadık ama bizim sunucumuz tam sizin istediğiniz gibi mülakat sistemiyle çalışıyoruz
gun rp tadında vardır ama hard tabanlı bir sunucuyuz hard ekonomi aile çete sistemi yok custom gang sistemi var
yaş sınırı min 18

DF
Karakter odaklı ilerliyor, kendi hikâyeni yazabileceğin, insan ilişkilerine ve şehir dinamiklerine önem veren bir topluluk oluşturmaya çalışıyoruz.

DF
Hard RP yapan, gun-RP’yi dışlayan, sosyal RP’si yüksek ve +18 yapıda olan; aynı zamanda da oyuncu sayısıyla ölmemiş bir Türk sunucusu var mı? Belki... Ama gerçekten "var mı" sorusunu sormadan önce şunu sormak gerek: Biz neyi yanlış yapıyoruz?

Kısaca özet geçmek istiyorum. Bu alanda kendimi uzman saymam ama tiyatro eğitimi almış, sahneye çıkmış biri olarak şunu net şekilde ifade edebilirim: Türkiye’de oyuncular rol yapmayı bilmiyor. İnsanlar hâlâ senaryonun ne olduğunu bilmiyor. Kendi yazmadığı bir olay örgüsüne adapte olmak, bir karakteri anlamak, onun psikolojisini canlandırmak... Bunlar neredeyse sıfır. Bu da sosyal ortamı gittikçe daha zehirli hale getiriyor. Suçlayıcı olmak istemem, aslında suçlanması gereken yine biziz. Kendi kendini çökerten bir toplum gibi davranıyoruz.
Burada birkaç üyenin “Seni 2019 FiveM’ine uğurluyorum” gibi cümleler kuracağını biliyorum ve maalesef onlardan biri de benim. Çünkü geriye baktığımda, evet, eksikleri vardı ama RP yapılıyordu. Bugün ise sistemler gelişmiş, scriptler profesyonelleşmiş olsa da içerik kalitesi neredeyse dibe çökmüş durumda.

Eğer bu hobiden vazgeçemiyorsan.. benim gibi.. çözümü var ama kolay değil. Yutmayı öğrenmek gerekiyor. Gerçekten sabretmeyi ve beklentiyi düşürmeyi. Bu da bir tür kabullenme. Rol yapmayan insanlarla aynı sahnede bulunmayı, karakter gelişimi değil ego tatmini izlemeyi kabullenmek.

Şimdi biraz daha örnekleştireyim:

Sunucuda bir trafik kazası RP’si başlatılıyor. Sen fiziksel yaralanma, duygusal şok, panik, çevre faktörleri gibi detaylara hazırlanmışsın. Karşı taraf 300 km ile duvara giriyor, araç takla atıyor, ama oyuncu inip “kardeşim napıyon ya” diye sanki GTA Online oynuyormuş gibi davranıyor. Ne emote var, ne /me, ne bir karakter tutarlılığı.

Yeni gelen biri sunucuya katılıyor. “Merhaba” bile demeden, karşındaki karaktere isim soruyor, IC ve OOC karışıyor. Karakterin mesleği, yaşadığı olaylar, kişiliği hiçbir şekilde önemsenmiyor. Çünkü amaç sosyalleşmek değil, “RP yapıyorum” diyerek dijital ortamda ego tatmini.

Polis memuru RP’si yapan biri, çatışmada yere düşmüş biriyle ilgilenmek yerine discorddan OOC bilgi alıyor, daha sonra gelip “ambulans geciktiği için ben seni alayım” diyerek bütün sistemi baltalıyor. Kurallar var ama uygulanmıyor çünkü yaptırımlar keyfi.

Sunucu yönetimi tarafında da ciddi sorunlar var. Sosyal RP'yi geliştirmek isteyen birkaç iyi niyetli kişi ortaya çıktığında, genellikle "çok kasıyor", "sanat filmi mi çekiyoruz?" gibi tepkilerle karşılaşıyorlar. Çünkü kitlenin büyük kısmı RP değil; aksiyon, güç ve popülerlik istiyor.

Gerçek rol ortamını arıyorsan bulacakların büyük ihtimalle hayal kırıklığı olacak. Bunun sebebi de sadece oyuncular değil, sistemin kendisi. RP’nin ne olduğu öğretilmiyor, içeriye giren herkes “oyuncu” varsayılıyor. Halbuki tiyatroda, sahneye çıkmadan önce aylarca prova yapılır. Burada ise daha karakter biyografisi bile yazılmadan insanlar merkez sahneye atılıyor.

Bu tarz sosyal etkileşimleri geliştirmeye çalışan bireyler, ister sunucu yönetiminde olsun ister oyuncu kadrosunda, genellikle sistemin inatçı yapısına yeniliyor. İnsanımız dinlemeyi bilmiyor, geri bildirim almaktan hoşlanmıyor. Bu da her tartışmanın “kişisel alınganlık” seviyesinde sonuçlanmasına yol açıyor.

Sonuç olarak şunu söyleyebilirim: Türkiye’de FiveM RP kültürü gelişmiyor, aksine çöküyor. Çok güzel fikirler, karakterler ve senaryolar; yanlış ego, sabırsızlık ve cahil cesaretiyle heba ediliyor. Oyun demek kolay ama eğer hala “rol yapıyorum” diyorsan, bu bir sorumluluk taşır. Herkesin kendine sorması gereken soru şu: “Ben karakter mi oynuyorum, yoksa sadece kendimi mi ifade ediyorum?”

DF

Forumdan daha fazla yararlanmak için giriş yapın yada üye olun!

Forumdan daha fazla yararlanmak için giriş yapın veya kayıt olun!

Kayıt ol

Forumda bir hesap oluşturmak tamamen ücretsizdir.

Şimdi kayıt ol
Giriş yap

Eğer bir hesabınız var ise lütfen giriş yapın

Giriş yap

Bu konuyu görüntüleyen kullanıcılar

Tema düzenleyici

Tema özelletirmeleri

Granit arka planlar

Lütfen Javascript'i etkinleştirin!Javascript'i etkinleştirin!
// Adblock Kod Start // // Adblock Kod End//